facebook instagram

RETKIPÄIVÄ NUOTIOLLE TAKALAN LAAVULLE 12.6.2022

Iloista puheensorinaa kuului suomeksi, englanniksi, ruotsiksi, farsiksi ja portugaliksi. Olimme kokoontuneet Nuuksion Kattilaan, ja retkipäivä jatkuisi Takalan laavulle. Vielä viimeistä hindun kieltä puhuvaa odotettiin linja-auton päätepysäkillä. Oli tiedossa ”Monikulttuurinen päiväretki monilla kielillä”. Oli sunnuntai 12.6.2022. Kello oli 10.00.

Suomen Latu julkaisi lajinsa ensimmäiset ”Retkelle Päivät” toteutettavaksi 11-12.6.2022. Kavtsi ilmoittautui mukaan tapahtumaan. Päätettiin kutsua myös kerhoon kuulumattomia tapahtuman teeman mukaisesti: ulkomaalaisia, kokemattomia, monen kielisiä, lapsia ja aikuisia, kenties muihin uskontokuntiin kuuluvia Retkipäivään nuotiolla.

Suomen Ladulta tuli yhteydenotto: Yhteiset Polut -hanke halusi auttaa ja tarjota muunkielistä materiaalia retken suunnittelun tueksi, Retkelle Päivät -organisaatio suomenkielistä tukea. Sitä tarjottiin ja sitä otettiin vastaan. Kavtsissa oli päätetty päivän teemaksi Retkietiketti, englanniksi. Saatu aineisto oli monipuolista ja valotti myös kulttuurieroja ihmisten välillä: ketä saa puhutella, ketä saa kätellä, miten olla loukkaamatta toista vaikka suomalaisittain puhetapa olisi kuinkakin yleistä. Hyvä materiaali.

Kutsut laadittiin ja mukaan pyydettiin Kavtsilaisia, Olarin Eräkotkien – Wild Eagles englanninkielinen Aikuisryhmä ja SolarPlexus Sosiaalinen Osallisuus ry jäsenistöä.

Tapahtumasta kerrottiin Facebookissa, tiedotteissa, henkilökohtaisesti jne.

OEK-WE Aikuisryhmä koostuu Suomessa opiskelevista ja työssäkäyvistä ulkomaalaistaustaisista 35v+ aikuisista, useimmilla ei ole edes partio- tai retkeilytaustaa, joku ei ole koskaan sytyttänyt nuotiota.

SolarPlexus SPSO ry on sosiaalista osallistumista tukeva yhdistys, jonka toiminta-alueet ovat musiikki, taiteet ja liikunta. Yhdistys on monenkielinen ja monikulttuurinen kohderyhmänään nuoret ja vanhemmat varttuneet, usein maahanmuuttajataustaisia.

Kavtsilaiset ovat tottuneesti retkeileviä, tavoite oli saada mukaan ulkoilmaihmisiä, vaikkapa vähemmän retkeilleitä.

Kattilassa kaikille jaettiin retken kartat polkuineen omatoimista paluuta varten. Kerrattiin turvallisuusasiat ja loukkaantumisriskit kun kuljetaan juurien ja polulle kaatuneiden puiden yli. Takalan laavulle kuljetaan myös Myllypuron sillan kautta. Retkietiketti tehtiin tutuksi. Retken alku ja johtaminen tapahtui englannin kielellä.

Retken pituus Kattilasta Takalan laavulle on noin 1,5 km. Kuljimme hitaasti merkittyä polkua pitkin. Maasto on metsäistä ja vaihtelevaa ylä- ja alamäkineen. Ylitimme solisevan puron kuivin jaloin. Matkalla oli myös pitkospuut. Maasto oli kuivaa. Välillä pysähdyimme ja kuulimme tarinaa Myllypuron historiasta ja tiettömän taipaleen päässä Takalassa asuneista ihmisistä. Nähtiin vanhaa peltoa ja paikkoja, joissa asumukset olivat seisseet. Matkaan meni vajaa tunti.

Takalan laavulla tehtiin tulet. Jokaisella oli repussaan omat eväät, omat juotavat. Lapsille mehua. Lopuksi keitettiin ”nokipannukahvit”. Laavulla vietimme toista tuntia toisiimme tutustuen. Puhuttiin retkeilystä, osallistuvista yhdistyksistä, ja siitä mitä Nuuksio voi retkeilijälle tarjota. Keskustelut olivat lämminhenkisiä, vaivattomia, monella kielellä. Jälkeenpäin kirjoittaja on kuullut, että yhteydenpitoa osallistujien kesken on pidetty ja on tavattu. Retken järjestely vaati paljon aikaa ja kommunikointia moneen suuntaan, mutta se kaikki oli antoisaa ja palkitsevaa. Retki oli onnistunut ja antoi lämpimän muiston kaikille osallistuneille. Paluu tapahtui ryhmissä osittain omatoimisesti. Takaisin Kattilassa pidettiin ”päätösbriiffi”.

Retken organisoi Tunturikerho Kavtsi ry Suomen Ladun tuella, retkiohjaajana Aslak Söderman. Suomen Ladun ”Liikkuvat perheet” projektista oli valokuvaaja mukana.

Mukana Olarin Eräkotkat ry Adults (5 hlöä) ja Solarplexus Sosiaalinen Osallisuus ry (1 hlö) ja yhdistyksiin kuulumattomia (8 hlöä). Kavtsista allekirjoittanut (1 hlö) Retkelle osallistui kaikkiaan 15 henkilöä.

Teksti Aslak Söderman

Kuvat Suomen Latu / Satu-Maria Ruotsalainen