facebook instagram

Kumpen kerhoviikko Susikyrössä 9.-16.9.2023

Kumpen kerhoviikko Susikyrössä 9.-16.9.2023
Ruska mielessämme lähdimme täysi linja-autollinen kumpelaisia keskelle kauneinta Lappia, Susikyröön. Viikon ajan olimme jatkuvasti liikkeellä isolla porukalla työikäisistä kasivitosiin.
Sunnuntaina matkasimme ensin linja-autolla ja loppumatkan, noin 3 km kuljimme jalan Ketomellasta Punkaharjun kautta Hietajärvelle,korkeiden rantatöyräiden väliin. Matkalla katsoimme Näkkälän paliskunnan Maraston poronerotusaidan. Tällä kertaa järvi oli tuulinen aivan rannan kotaan asti, missä evästelimme. Samalla reissulla jätimme vaeltajat tunturiin ja myös iso osa porukkaamme kirmasi Pippokerolle, lähitunturille. Maanantain kohde oli Pallastunturi, paikka, mikä on nähtävä ja koettava. Linja-autolla pääsimme perille, luontokeskus oli purettu ja uutta suunnitellaan. Kävelylenkki Taivaskerolla olevan Olympiatulimerkin kautta on itsessään kokemus. Sen toiset kulkevat vaelluskengissä ja toiset kumisaappaissa, varovaisesti tai jalkojaan vikkelään rakkaan asetellen. Näkymät ovat hienot.

Vuontisjärvelläkin löytää katsottavaa aivan läheltä. Päiväpatikointi Ahovaaran kautta tuo esille myös alueen historiaa; siellä on sijainnut vuosia sitten hyppyrimäki Vuontisjärven suuntaan. Alas tullessa polun varrella ovat käytöstä poistetut kalanviljelyaltaat.

Hommajärvi on Vuontisjärven jatkumona ja sen ympäristöön teimme uuden retken Jouko Koivun kanssa sisältäen luonnon seurantaa, keskustelua ruskan etenemisestä, jäkälistä, sienistä. Alue on nyt tontitettu ja pian siellä on lisää lomataloja kuten jo valmiina oleva yksi lisämajoitteena käyttämämme Hommalinnakin. Lappi lähellä luontoa kokien on erilainen kuin Lappi taajamien hotelleista käsin ja se oli elämys myös retken ensikertalaisille. Retkiviikkoomme kuului ruokavarastojen täydennys Autton kaupassa sekä poropizza Ravintola Loimussa, elokuva Chengin "Sirkan baarissa".

Päiväretki kävellen Montellin majalle ja evästelyt siellä oli ruskaviikon huipennus kirkkaassa auringonpaisteessa ja maaruskan syvetessä. Sillä välin ahkerat porukan kalastajat saivat pyydyksillään siikaa ja ahventa Vuontisjärvestä. Makoisat olivat varmaan ateriat, mitä kaloista etenkin vanhassa kämpässä syötiin.
Viimeinen Lappipäivä meni majoitteita siivoillessa ja lettukahvilla Kotakahvilassa. Illalla ruokailimme koko porukka Hotelli Vuontispirtissä, missä oli myös mahdollista ruokailla koko viikon ajan ja sitä mahdollisuutta moni käyttikin meistä.

Lappi mielissämme palasimme lauantai-iltana takaisin Pohjois-Karjalaan ja osa kumpelaisia jäi matkalle, omille paikkakunnilleen.

Kirjoittaja Maija Kakriainen