facebook instagram
03.09.2020 • Tsietsa ry

Tsietsalainen 2/2020 3.9.2020

Puheenjohtajan pähkäilyjä elokuussa 2020

Meillä on takana sangen erilainen vuosi tähän mennessä, mitä on totuttu elämään. Yhtäkkiä keväältä peruuntui kaikki tapahtumat, koulutukset ja kokoukset, niin meiltäkin jäi useampi tapahtuma väliin.
Kevätkokous pidettiin kesäkuun alussa ja nyt on syksylle suunniteltu sisältöä toimintasuunnitelmassa olleille tapahtumille. Kovasti toivotaan, että epidemia ei nosta kovasti päätään. Samalla ajatus on jo tulevassa vuodessa ja sen tapahtumissa. Mitä sinä haluaisit tehdä? Ja ennen kaikkea olisitko halukas tulemaan vaikka retkenvetäjäksi? Ideoita otetaan myös vastaan erilaisista retkikohteista sekä myös koulutustoiveita.
Tsietsan rekisteröitymisestä tehtiin päätös ja päätöstä odotellaan PRH:lta. Mikään ei isosti muutu, pikemminkin meillä mahdollisuudet kasvaa sen myötä, kun on mahdollista hakea vaikka jotain rahoituksia.

Uutena teimme myös sopimuksen Metsähallituksen kanssa Älänteen alueen laavujen, Haatainniemi ja Huuhkajanniemi, hoidosta. Tännekin tarvitaan talkoolaisia ehkä kerran tai kaksi vuodessa. Jos tunnet kiinnostusta tai sinulta löytyy moottorikelkka+reki tai mönkkäri+kärri olisit tervetullut lämpimästi talkooporukkaan.

Kevään seurauksena retkeily luonnossa nousi aivan uskomattomiin mittasuhteisiin, kun ulkomaille ei ollut asiaa, muistettiin tämä ihana kotimaa ja sen monet kohteet. Suosituimmissa kohteissa on ollut ruuhkaa ja myöskin niitä ikäviä lieveilmiöitä. Retkietiketti taitaa olla joillekin uusille retkeilystä innostuneille aivan outo. Retkietiketistä on ainakin Suomen Latu ja Metsähallitus tehnyt tosi hyvät ohjeet. Meillä Suomen Ladun jäsenyhdistyksillä olisi tähän tarjolla, niin kuin on ollut jo kauan, opastusta ja ohjeistusta. Me voimme järjestää retkeilyn perusteita vaikka kerhoiltoina ja myös retkillä näistä saa hyvää tietoa. Ylipäätään kannattaa lähteä mukaan, reissuilla siirtyy sitä hiljaista tietoa kokeneimmilta konkareilta aloittelijoille.

Vietimme Haatainniemessä jo hienon yön ulkona Suomen luonnon päivänä elokuun lopussa. Erämaiset maisemat, kurkien ja joutsenien laulu, upea sää ja antoisat marjamaat juhlistivat viikonloppuamme. Mukana oli myös reipas ekaluokkalainen Essi, joka oli mainio esimerkki jo pienenä luonnon ystäväksi päässeestä lapsesta! Toivoisin kovasti, että voisimme olla mukana kehittämässä myös perheretkeilyä yhdessä muiden latuyhdistysten kanssa.

Mukavaa retkeilyllistä syksyä toivottaa pj. Marita

Tunturisusi Väinö Rissanen muistelee

Heinäkuun toinen päivä seisoimme Päivin kanssa rivitalon ovella ja odotimme jännityksellä, millainen mies olisi 95-vuotta vastikään täyttänyt Väinö Rissanen, tunturisusi numero1295 ja yksi iäkkäimpiä tsietsalaisia. Oven avasi tyylikäs ja kohtelias herrasmies, ja kutsui meidät sisään. Toivotimme onnea Tsietsan puolesta ja pääsimme sitten kuulemaan tarinaa hänen elämänpolustaan ja vaelluksistaan tuntureilla. Pöydällä kukkien vieressä oli kuva edesmenneestä puolisosta, jonka kanssa Rissanen oli jakanut nykyisen kotinsa vuosikymmeniä.
Onniteltavamme kertoi osallistuneensa Lapin sotaan, jossa varpaat olivat vähällä joutua amputoiduksi kuljettaessa märissä saappaissa yli 40 asteen pakkasissa. Urheilua harrastava nuorukainen ei ollut valmis luopumaan varpaistaan, ja otti riskin hoitaen jalkoja paikalllisen lääkärin ohjeiden mukaan ”vanhalla konstilla”, upottamalla varpaat kiehuvan kuumaan veteen aamuin illoin. Melkein kaikki varpaat pelastuivat! Näille sotareissulla tutuksi tulleille Lapin maille Rissanen palasi myöhemmin retkeilemään..

Saimme kuulla myös muista elämänvaiheista, avioitumisesta, ensimmäisen puolison menetyksestä, pojan yksinhuoltajuudesta, muutosta Tampereelta Kuopioon, aktiivisesta urheilu- ja lauluharrastuksesta, työurasta ja uuden puolison löytymisestä. Väinö Rissasen muisti toimi erinomaisesti hänen kertoessaan elämästään ja tietysti meitä kiinnostavista vaelluksistaan.

Saimme kuulla vaelluskertomuksen 189 km pitkältä kevättalven vaellukselta, jonka hän oli tehnyt ystäviensä Riston ja Paavon kanssa. Reitti lähti Susikyröstä ja noudatteli alkumatkasta Kullervo Kemppisen Naskama-kirjassaan kuvaamaa reittiä, joka suuntautui Pallakselta Susikyrön kautta Kiilopäälle vapun seutuun vuonna 1975. Väinön, Riston ja Paavon hiihtovaellus toteutui kolme vuotta myöhemmin1978 ja kulki reittiä Pieni-Kuolajärvi, Kapperopalo, Korsatupa ja Korsatunturi, Kalmakaltio, Stallojärvi, Näkkälä , Rautuoja ja Susikyrö. Melkoinen matka seitsemässä päivässä! Vaelluskertomus on luettavissa Puijon Ladun kotisivuilta viimeisestä lehdestä. Siellä on luettavissa myös” Savolaisen tunturisuden 7 käskyä”, joihin kannattaa tutustua ja ottaa opikseen! Sieltä löytyy myös sanoitus: ”Tunturin juurella”-lauluun sävelellä ”Meill ́`on metsässä nuotiopiiri”. Sen onniteltavamme kajahdutti iloksemme uusilla sanoilla. Siinäpä tsietsalaisellakin mieskvartetilla haastetta!

Tsietsan tunnuslogo on myös Väinö Rissasen suunnittelema.

Väinö Rissasen vaelluskertomukset ja -muistelukset herättivät kunnioitusta ja ihailua, ja saivat minut suuntaamaan kulkuni Siilinjärven kirjastoon, josta löytyi varastokirjaston puolelta Kemppisen Naskama-kirja. Kirja kuvaa paitsi itselleni uutta reittiä tunturialueelta toiselle, myös Kemppisen pohdintoja retkeilyn tilasta vuonna 1975 ja se antaa edelleen ajankohtaisia neuvoja, kuinka selvitä tunturissa ja sieltä poiskin.

Edellä kuvatun innoittamana aloin selvitellä, löytyisikö meidän ensi talven hiihtovaelluksellemme tammikuun lopulla sopivaa ”hiukan lyhyempää” reittiä samoille seuduille. Ehkäpä ainakin jokin väli voitaisiin kulkea Rissasen ja kumppaneiden jälkiä kaamoksen vasta väistyttyä viikon 4 Kuutamovaelluksella!

Tapaamisiin!

Marjatta

Linkki Puijon Latulainen -lehteen 2/2020: https://puijonlatu.fi/wp-content/uploads/2020/08/Puijon-Latulainen-2_2020-linkit-pdf.pdf

Jälkikommentti:

Edellä kuvatun tapaamisen jälkeen, ja jo ennen sitä, olen pohtinut ja alkukesän vaelluksella Päiville ääneenkin lausunut; millähän tavoin Tsietsa voisi palvella myös ikääntyneitä, ei vain uusia tai kokemattomampia, vaeltajia? Kaikki kuitenkin vanhenemme keholtamme, vaikka emme aina mieleltämme, joka päivä, ja kaihoamme, ainakin osa meistä, edelleen tunturiin!
Laittakaapa viestiä ja ehdotuksia, jos sellaisia mieleen nousee, jollekin meistä kerhohallituksen jäsenistä!

Väinö Rissasen kohtaaminen ja kuuleminen sai minut ajattelemaan myös sitä, kuinka paljon meillä olisi opittavaa meitä ennen tuntureita tarponeilta, niin etelän kuin pohjoisenkin, ihmisiltä. Ehkäpä voimme yrittää tätä tietoutta tuoda esiin uusinkin keinoin omassa kerhossamme.

Ettei elämä olisi tylsää

Meidän pitkäaikainen konkarijäsenemme Maire keksi kevään koronarajoitteiden tullessa uuden harrastuksen —lampibongailun. Ajatus lähti ihan siitä, ettei elämä olisi tylsää, kun kaikkea kivaa oli jo rajoitettu koronan takia. Tämä lampibongailu, muutama järvikin, on pääosin tapahtunut täällä oman maakunnan puolella ja naapurimaakunnissa. Haastatteluhetkellä elokuun lopussa oli 323 lampea käyty katsomassa, niistä on pidetty myös kirjaa, nimet ylhäällä, jos on vaan ollut tiedossa. Huomiona mainittakoon, että laskuissa on yksi kerta per kohde. Jutun valmistuttua tuli tieto, että lampia on kasassa nyt 331.
Mitä sieltä on sitten saanut? Elämyksiä, vastaa Maire: ”jos joka lammella olisin lakkoja käynyt keräämässä, niitä olisi paljon, mutta ei ennätä kerätä”. Tämä harrastus koukuttaa, kotona kartasta sopivia kohteita ja gps mukaan lammelta toiselle kulkemaan. Tätä on harrastettu myös lumien aikaan. Usein on vain lammella käynti, joskus yöpyminen rannalla tai sitten auton luona. On muuten semmoinen harrastus, että ei ole tunkua ollut noilla rannoilla.

Mitähän Maire seuraavaksi keksii?? Kuvassa oleva rinkka on muuten Mairen itsensä tekemä muutama vuosikymmen sitten. Tämä immeinen on monitaitoinen ja monessa mukana.
Laittakaapa vinkkejä mitä kaikkea voikaan tehdä ulkona, niin elämä ei ole tylsää!

Muistiin kirjaili pj.Marita

Alla on syksyn ja alkuvuoden tapahtumia. Mitä muuta vielä tulee, kerrotaan sähköpostiviesteissä ja silloin tällöin myös kirjeinä niille, joilla ei ole käytössä sähköpostia. Tämän tiedotteen mukana on myös kutsu syyskokoukseen sekä samana viikonloppuna pidettävään yhteiseen suunnittelupalaveriin.
Nettisivu: https://tunturilatu.fi/kerhot/tsietsa/
Fb-sivu: https://www.facebook.com/TunturikerhoTsietsa

TUNTURIKERHO TSIETSAN TAPAHTUMIA

Syyskuu 26-27.9.20 syksyinen retki Teerisuo-Lososuon soidensuojelualueelle. Mennään porukalla, mutta yövytään omissa majoitteissa ja ruokaillaan omatoimisesti. Laavuja, puolikotia ja telttapaikkoja löytyy alueelta. Kokoonnutaan lauantaiaamuna Rautavaaralle klo 9, Salen parkkipaikalle. Rautavaaralta Teerisuon parkkipaikalle reilun tunnin ajomatka. Voimme kokoontua yhteislähtöön ja mahdollisiin yhteiskyyteihin sekä Iisalmeen että Siilinjärvelle sen mukaan, mistä on lähtijöitä. Niistä molemmista on noin tunnin matka Rautavaaralle eli kokoontuminen niissä klo 8.
Lauantaina kierretään retkeilyreitti Teerisuolla ja Lososuolla. Sunnuntaina on mahdollisuus käydä vieressä olevalla Hiidenportin kansallispuistossa ja lähteä kotimatkalle oman aikataulun mukaan.
Lisätiedot ja ilmoittautumiset Maire Parviainen p. 050 328 6452. Mukaan voi tulla ilman ilmoittautumistakin omin kyydein. Teerisuon parkkipaiikalla tavataan noin klo 10.15.

Lokakuu 3-4.10.20 Savo-Karjalan latualueen syyskokous ja syyspäivät Tahkolla. Syyskokous pidetään lauantaina ja koulutusosio (retkeilijän EA) on sunnuntaina. Voit osallistua halutessasi vain lauantain ohjelmaan.
Tarkempi ohjelma löytyy nettisivultamme.
Sitovat ilmoittautumiset 13.9.2020 mennessä. Hinnat ilmoittautumislinkissä: https://www.lyyti.fi/reg/SavoKarjalan_latualueen_syyspaivat_3632
Lisätietoja saa Anja Anu Korhoselta, puh.050 401 7027.

Marraskuu 14.11.20 klo 12–15 avoin toiminnan suunnittelukokous Lukkarilan kyläyhdistyksen Hirvikämpällä. Kaikki halukkaat jäsenet (tai jäsenyydestä kiinnostuneet) tervetuloa!

15.11.20 klo 12 Tunturikerho Tsietsan syyskokous Lukkarilan Hirvikämpällä. Kutsu liitteenä!

Tammikuu 23-30.1.21 Kuutamovaellus

Hiihtovaellus mahdollisesti Susikyröstä koilliseen, alue tarkentuu myöhemmin.

Tiedustelut Päivi p. 0440273708/ paivi.korolainen@gmail.com tai marjatta p.0447220630 / marjatta.nuutinen@gmail.com

Hallitus 2020:

MARITA JÄÄSKELÄINEN
Puheenjohtaja

040 081 7882
mareriikka@gmail.com

PÄIVI KOROLAINEN
Varapuheenjohtaja/tiedottaja
044 0273 708
paivi.korolainen@gmail.com

SEIJA VIHERVUORI
Sihteeri
040 867 2593
seija.vihervuori@elisanet.fi

JUHA HÄKKINEN
Vaellusvastaava
050 5932 194
juha.t.hakkinen@gmail.com

MARJATTA NUUTINEN
Hallituksen jäsen/vaellusvastaava
040 722 0630
marjatta.nuutinen@gmail.com

TOMMI PRAMI
Hallituksen jäsen/nettiosaaja
044 057 8897

tommi.prami@gmail.com

MAIRE PARVIAINEN
Hallituksen jäsen/retkivastaava
050 3759 290

maireparviainen@gmail.com

JÄSENMAKSUT 2020
Yksilöjäsenmaksu 42 €
rinnakkaisjäsenmaksu 36 €
perhejäsenmaksu 72 €
alle 20v. nuoret ja alle 29v. opiskelijat 21 €

Tsietsalla on näppärä ahkio ja keitin, joita voidaan lainata jäsenille.
Tiedustelut Päivi Korolainen p. 044 027 3708.

Myytävät merkit/ tarrat
Tunturiladun hihamerkki 2 € kpl
Tunturiladun pinssi 2 € kpl
Tsietsan hihamerkki 3 € kpl
Tsietsan tarra 2 €/ 10kpl
Päivi Korolainen puh. 044 027 3708

KUTSU
Tunturikerho Tsietsan sääntömääräiseen syyskokoukseen sunnuntaina 15.11.2020 klo 12.00

Paikka: Hirvikämppä, Lukkarilan kyläyhdistys
opastus osoitteesta Lahnamäentie 300, Lukkarila

Käsiteltävät ja päätettävät vuotta 2021 koskevat asiat:
- toimintasuunnitelma
- jäsenmaksut
- hallituksen jäsenien ja toiminnantarkastajien palkkiot ja kulukorvaukset
- talousarvio
- hallituksen jäsenten lukumäärä
- hallituksen puheenjohtaja valinta
- hallituksen jäsenet ja mahdolliset varajäsenet erovuoroisten tilalle
- toiminnantarkastajien ja varatoiminnantarkastajien valinta
- kokouskutsujen ja muiden tiedonantojen julkaisutapa
- muut asiat, joista on tehtävä ehdotus hallitukselle vähintään 3 viikkoa ennen kokousta

Karttulassa 3.8.2020
HALLITUS