Suomi 100 hiihtovaellus – hanke

Suomalaiset ovat olleet vuosisatoja hiihtokansaa. Se kuuluu suomalaiseen kulttuuriin ja talviseen elämään. Jutaaminen eli vaeltaminen on kuulunut lappilaiseen poroperinteeseen. Jutaamisessa kuljettiin satoja kilometrejä porojen perässä ja niiden ehdoilla. Tällä juhlavaelluksella on tarkoituksena vaeltaa Levitunturilta Haltitunturille n. 330 km nauttien Suomen itsenäisyydestä, maailman puhtaimmasta ilmasta ja Lapin kauniista luonnosta.

Matkaan lähdetaan ahkioiden kanssa ja käytetään hyväksi ikiaikaisia kulkuväyliä: jokea, tunturiselänteitä ja väyliä, joita tänä päivänä moottorikelkat tekevät. Hyvän sään sattuessa kuljemme hankikantoa pitkin suunnistaen etapilta toiselle. Päivämatkat ovat n. 30 km. Yöpaikat menevät aluksi kylästä kylään ja pohjoisempana autiokämppiä seuraillen. Mukana on huoltokelkka, joka kuljettaa puolijoukkueteltat ja siihen tykötarvikkeet.

Mukaan lähtevät saavat oman treeniohjelman, niin että sitä noudattamalla jokainen pystyy suorittamaan vaelluksen. Kaikessa ollaan luonnon armoilla ja sen ehdoilla kuljetaan. Tavoitteena on saada mukaan 60 henkilöä. Osa vaeltaa Leviltä Hettaan ja toiset taasen Hetasta Haltille. Iso joukko tekee myös koko vaelluksen Leviltä Haltille. Valmistautuminen jokaisella alkaa heti, kun lumet tulevat.

Peruskunnon saaminen on tärkeää. Lisäksi tavoitteena on järjestää yhdessä Levi-instituutin kanssa Vaellusruokakurssi, jossa asiantuntijan kanssa valmistetaan vaellusruoat tapahtumaan. Turvallisuussuunnitelmaan olemme pyytäneet mukaan Kittilän palopäällikön, jolloin voidaan olla varmoja siitä, että kaikki turvallisuuteen liittyvät asiat tulevat huomioiduksi. Yhteistyötä teemme myös Pallas-Yllästunturin kansallispuiston kanssa reittien ja yöpaikkojen suunnittelussa. Iltaohjelmiin panostetaan myös, niin että vaeltajat saavat monenlaista oppia eri asioista. Leijahiihto on useamman illan ohjelmassa. Jokainen, joka haluaa sitä oppia, saa siihen mahdollisuuden vaelluksen aikana.

Lapin yliopiston dosentti Tapio Nykänen on lupautunut kertomaan omista tutkimuksista, joita hän on tehnyt Käsivarresta ja lestadiolaisuudesta. Ossi Hyvönen, joka vastaa Lapin läänissä poronhoidosta, on lupautunut tulla kertomaan poroasiasta. Raittijärven poromies-taiteilija Antti-Oula Juuso tulee joikaamaan ja kertomaan saamelaisuudesta. Muitakin sopivia henkilöitä tulemme pyytämään iltaohjelmiimme.

Sponsoriksi olemme pyytäneet erittäin tunnetun suomalaisen firman, jota pidämme kansallisena ylpeyden aiheena innovatiivisuudesta ja suomalaisesta osaamisesta. Tavoitteena on tehdä hanke, joka on elämys ja uskomattoman upea kokemus mukaan lähteville.

Paluu takaisin pääsivulle

Back to top