facebook instagram

20191109 Puolipitkä marssi Laajasalon alueelle

Puolipitkä marssi la 9.11.2019, kartanokierros Laajasalon alueella

Juha Kelkka oli taas puikoissa, kun kokoonnuttiin puoli kymmeneltä Herttoniemen metroasemalle kymmenen hengen voimin. Eväsreppu selässä, mukana myös sadekamppeita, ilma oli juuri niin harmaa kuin se tuona syksynä tapasi olla. Mutta pilvisyyttä ja kosteutta pahemmaksi ei mennyt, saatiin marssia sadekamppeet repussa.
Ensimmäinen kierroksen kartanoista tuli pian, Herttoniemen kartano. Sieltä jatkoimme Porolahden reunaa, ja sillan yli Tammisalon puolelle. Sitten Laajasalon kanavan yli Yliskylään. Tuon kanavan kautta kulkee kesäisin vesibussireitti itä-Helsingin saaristossa. Matkan jatkuessa etelään kuljimme Degerön kartanon puiston kautta.
Välillä pieni matka pikitietä Jollasta kohti. Kävimme Puuskaniemessä, Jollaksen pohjoisnurkassa, joka oli nimensä veroinen. Hienot näkymät; Paloluoto, Vartiosaarta sekä Vuosaaren Maamerkki kauempana. Kuljimme myös Snellmann-korkeakoulun ohi. Ikinä kuullutkaan… Se on Suomen ainoa yksityinen korkeakoulu, joka kouluttaa opettajia Steiner-kouluihin.
Matkalla muistelimme sykähdyttävää tapahtumaa tasan 30 vuotta sitten: Berliinin muuri murtui.
Seuraava kartano matkamme varrella oli Jollaksen kartano, jonka omistaa nykyisin Helsingin kaupunki. Kartanolla on kunniakas historia. Viime sotien aikana se toimi vapaaehtoisten virolaisten sotilaiden keskuksena. Tämänkin kartanon puisto oli kerrassaan komea.
Läheskään jokaista lahtea tai niemeä emme ehtineet tutkia. Matkasimme Hevossalmen ja Tahvonlahden rantoja pitkin Kruunuvuorenrantaan. Sinne, entisen öljysataman maisemiin, nousee uusi kaupunginosa vauhdilla. Nyt maisema oli jotenkin synkän oloinen: kallioista rakennustyömaan näköistä rantaa, tummanruskeita korkeita kerrostaloja nousemassa vieri viereen, vihreää ei juuri missään.
Tullisaari ja Aino Ackten huvila jäivät seuraavalle reissulle, oli aika suunnistaa taas Yliskylään, ja Herttoniemenrannan halki metroasemalle. Sinne saavuttiin kello 16. Puolet porukasta oli erkaantunut jo aikaisemmin, muut menot odottivat heitä.
Reipas marssi, noin 24 kilometriä, hikeäkin pukkasi asiaankuuluva määrä. Minä länsi-Espoon asukki näin paljon uusia hienoja maisemia, tännepä uudestaan vaikka pyörällä!
Kiitos Juha ja kanssakulkijat!
Annu Koistinen

Toimituksen lisäys:

Puolipitkän marssin historia liittyy kevään noin 40-50km pitkään marssiin. Useita vuosia sitten tuli idea tehä vastaava loka-marraskuun vaihteessa. Silloin päivä on kuitenkin lyhyt, joten matka keksittiin puolittaa.

Helsingin sanomat listasi Helsingin tärkeitä luontokohteita ja niistä 7 osui tälle alueelle. Kuvissa näkyy kaksi, joista pääkuva on hopeapoppeli.

Kuvat Juha Kelkka


Kuva 1 Herttoniemen kartanon pihalta

Kuva 2 Laajasalon kanava

Kuva 3 Yliskylän kalliolta

Kuva 4 Mänty, Laajasalo, uimaranta
Tämä rauhoitettu mänty on yksi Helsingin seudun suurimpia, mahdollisesti jopa suurin. Vuonna 2003 tyven ympärysmitta oli 365 cm ja haarojen pituudet 26 m ja 28 m.

Kuva 5 Puuskaniemi, kaakkoon

Kuva 6 Puuskaniemi, Laajaslon suuntaan

Kuva 7 Jollaksen kartanon pihalta

Kuva 8 Jollaksen kartano

Kuva 9 Laajasalosta

Kuva 10 Tahvonlahti

Kuva 11 Uutta asuntoaluetta